e-mail
password
ΕΙΣΟΔΟΣ
Νέο μέλος     Υπενθύμιση password
το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
τι είναι οι Α.Μ. η Naturam προϊόντα άρθρα νέα

Άρθρα

Ζεόλιθος Εφαρμογές


mhoto

Ο  ΖΕΟΛΙΘΟΣ   στη γεωργία:

 • Ως 100% φυσικό προϊόν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι μόνιμες αφού δεν αποικοδομείται όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους.
 • προστατεύει το έδαφος από βακτήρια και άλλα παθογόνα.
 • Βελτιώνει την δομή του εδάφους, το κάνει πιο χαλαρό με αποτέλεσμα τα φυτά να αναπτύσσονται πολύ πιο καλύτερα.
 • Εξουδετερώνει τα όξυνα εδάφη, αν έχετε όξυνα εδάφη και θέλετε να τα κάνετε πιο αλκαλικά μπορεί να το εφαρμόσετε έχει ένα ph γύρο στο 7.
 • Συγκρατεί την υγρασία σε αμμώδη εδάφη μέχρι και 50%. Εφαρμόζουμε σε ένα στρέμμα 1τόνο ζεόλιθο και αυτός μας συγκεντρώνει όχι για τις δικές του ανάγκες 500 κιλά νερό το οποίο προσφέρει στα φυτά όταν το έχουν ανάγκη και αυτό τα κάνει για σειρά ετών.
 • Βελτιώνει τον αερισμό στα αργιλώδη εδάφη και τα φυτά αναπτύσσουν καλό ριζικό σύστημα.
 • Προστατεύει την ελιά από το κυκλοκόνιο, και την ντομάτα, πατάτα και αγγούρι από το πρόβλημα των νηματωδών του εδάφους.
 • Ευνοεί ιδιαίτερα τις καλλιέργειες: ελιάς, αμπέλου, πατάτας, ντομάτας, αγγουριού, πιπεριάς, εσπεριδοειδών, και οπωροφόρων δέντρων.
 • Δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Αυξάνει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, αυξάνοντας τον χρόνο διατήρησής τους.
 • Μειώνει τον ευτροφισμό των υδάτων και προστατεύει την ποιότητα των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων.
 • Αποτρέπεται η έκπλυση επιβλαβών ουσιών από το χερσαίο στο υδάτινο περιβάλλον.

Στην κτηνοτροφία:

ü  Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδρόθειου - σε χώρους      συντήρησης και αποθήκευσης τροφών κτηνοτροφικών μονάδων.

ü  Προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, καταπολεμώντας τις διάρροιες.

ü  Μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων, και συμβάλει στην ανάπτυξή τους.

ü  Δεσμεύει την αμμωνία που παράγεται κατά τη πέψη της τροφής, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει κάλλιο που ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου γεγονός που διευκολύνει την απορρόφηση μετάλλων και θρεπτικών στοιχείων.

ü  Δεσμεύει και απομακρύνει μέσω τις πεπτικής οδού τις  τοξίνες και τις

ü  αλλεργιογόνες  ουσίες των τροφών.

ü  Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων.

ü  Συμβάλει στην αύξηση παραγωγή γάλακτος, και στην  ποιότητα του κρέατος.

ü  Περιορίζει τις ενοχλητικές μυρωδιές στην κοπριά.

Στα κατοικίδια:

ü  Απορροφά τις οσμές στα δοχεία των μικρών κατοικίδιων.

ü  Σε ποσοστό 2% μπορεί να διατεθεί και στην διατροφή τους.

Στην ιχθυοκαλλιέργεια

ü  Φιλτράρει το νερό και απορροφά την αμμωνία.

Στο περιβάλλον:

ü  Χρησιμοποιείται στον καθαρισμό διαφόρων τύπων λυμάτων (αστικά, βιομηχανικά, γεωργικά,  ραδιενεργά απόβλητα).

ü  Η προσθήκη ζεόλιθου σε λίμνες αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους μπορεί να εμπλουτίσει το νερό σε οξυγόνο και μειώνει το φαινόμενο του ευτροφισμού. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών υδρόβιων οργανισμών

Με την προσθήκη του  Ζεόλιθου στα γεωργικά εδάφη βελτιώνεται το ριζικό σύστημα των φυτών και αυξάνεται η παραγωγή κατά 29%-57%  στο σιτάρι, 34%  στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 48%-66% στα σταφύλια,45% στα ακτινίδια, 17% στο βαμβάκι, και 52% στην ντομάτα. Μάλιστα, στην ντομάτα βελτιώνονται  τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατά 4% στα διαλυτά στερεά, 26% στη βιταμίνη C και 46% στη πυκνότητα.

Ακόμη, με τη χρήση του ζεόλιθου μπορεί να μειωθεί η χρήση λιπασμάτων κατά 56%-100% και η χρήση ύδατος άρδευσης κατά 33%-67%, αποτρέπεται'  η έκπλυση επιβλαβών ουσιών από το χερσαίο στο υδάτινο περιβάλλον, μειώνεται ο ευτροφισμός των υδάτων και προστατεύεται η ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων

Πηγές: Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.

Α. Φιλιππίδης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωλογίας

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Για Αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής

 • Ο ζεόλιθος εφαρμόζεται στο έδαφος σε ποσότητες από 100 μέχρι 500 κιλά, ανάλογα με την κοκκομετρική του σύσταση, αλλά και την περιεκτικότητα σε οργανική ουσία του εδάφους για τρία με πέντε συνεχόμενα χρόνια.
 • Όσο πιο λεπτόκοκκο είναι το υλικό τόσο μικρότερη ποσότητα χρειάζεται. Σε βαριά εδάφη συνιστάται η σπυρωτή μορφή (0,8-2,5 χιλιοστά). Η δράση του ζεόλιθου είναι πιο άμεση, όταν τον χρησιμοποιούμε υπό μορφή πούδρας η οποία διαλύεται στο νερό και ψεκάζεται το έδαφος και τα φυτά.
 • Η χρήση του ζεόλιθου στο δάπεδο των στάβλων σε ποσότητες 2-3 κιλά ανά τ.μ., έχει σαν αποτέλεσμα να απορροφάται η αμμωνία, να  μειώνονται οι επιβλαβείς αναθυμιάσεις και στην συνέχεια να χρησιμοποιείται ως λίπασμα.
 • Προκειμένου να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων προσφέρεται ως ενισχυτικό στο σιτηρέσιο τους. Η προσθήκη κατά 2% ζεόλιθου στο σιτηρέσιο των πουλερικών, είχε ως αποτέλεσμα

α) την αύξηση του αζώτου στην κοπριά σε ποσοστό 6,25%

β) μείωσε την απώλεια της αμμωνίας σε ποσοστό 55%.

Επίσης η χρήση του ζεόλιθου στην  εκτροφή κατσικιών σε ποσοστό 2,5% στο σιτηρέσιο τους, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, γέννησης σε τρίδυμους και τετράδυμους τοκετούς και σημαντική αύξηση περιεκτικότητας λίπους στο γάλα τους.

 • Στα πουλερικά, παρατηρείται αύξηση της ωοτοκίας τους, και 7% αύξηση του βάρος τους.
 • Στην  γαλακτοπαραγωγή των αγελάδων έχει διαπιστωθεί αύξηση κατά 17% .
 • Η μοναδική ικανότητα του να απομακρύνει τις επικίνδυνες τοξίνες είναι καλά τεκμηριωμένη: Χρησιμοποιήθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση για την απορρόφηση ραδιενεργών χημικών και άλλων επιβλαβών τοξινών μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Οι άνθρωποι έδειξαν μείωση κατά 30% σε ραδιενεργά ισότοπα, μετά την πρώτη εφαρμογή του Ζεόλιθος!
Συνιστούμε το σκόρπισμα ζεόλιθου σε σκόνη στη στρωμνή των ζώων και το ράντισμα της με Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς (ΕΜ) σε διάλυση 1:100 ή 1:50, ανάλογα με την υγρασία που υπάρχει. Η αμμωνία που δημιουργείται στην ατμόσφαιρα και επιδρά αρνητικά στην υγεία των ζώων (βήχας και πνευμονοπάθειες), θα δεσμευτεί από τον ζεόλιθο και τους ΕΜ στο μεγαλύτερο της ποσοστό. Η μυρωδιά του στάβλου μειώνεται κατά 78%. Η δε παραγόμενη κοπριά, θα προσφέρει στα χωράφια τις ευεργετικές ιδιότητες των ΕΜ.

Δοσολογία: Σαν βασική λίπανση η ποσότητα του ζεόλιθου εξαρτάται από το pH  του εδάφους και την μηχανική σύσταση του εδάφους της κάθε καλλιέργειας.

Σε κηπευτικά εφαρμόστε  2 κιλά /10m².

Σε διακοσμητικά φυτά (γλάστρες) εφαρμόστε ½ έως 2 χούφτες ανάλογα με το μέγεθος.

Σε δέντρα 2 με 5 κιλά, για τον ψεκασμό τους απαιτούνται 25 κιλά  ανά τόνο νερού                         (Με τον ψεκασμό έχουμε μυκητολογική εντομοαπωθητική ωoκτόνο δράση ειδικά στα φύλλα αποξεραίνει το μελίτωμα και απορροφώντας την υγρασία από την επιφάνεια του φύλλου  αποξεραίνει και μουμιοποιεί τα αυγά τα οποία δεν μπορούν πλέον να εκκολαφθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στις αφίδες και γενικώς όταν δημιουργούνται μελιτώματα στον κορμό και στα φύλλα).

Σε ανοιχτές καλλιέργειες 80-100 κιλά ανά στρέμμα.

Σε ιδιαίτερα βαριά εδάφη για αισθητή αύξηση της παραγωγής  χρειάζεται να εφαρμοστούν στο έδαφος 400-500 κιλών ανά στρέμμα. Η αποτελεσματική του δράση και τα οφέλη του είναι μακροχρόνια  ( ο ζεόλιθος δεν αποσαθρώνεται όπως άλλα υλικά), συνεπώς  για τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε άλλο ζεόλιθο.

Για την δημιουργία μείγματος για φυτώρια, γλάστρες και φυτά, προσθέσετε 1% ζεόλιθο στο όγκο του υλικού, ή προσθέστε 10 κιλά σε κάθε κυβικό μέτρο χώματος.

Στον ψεκασμό προσθέστε 2% πούδρα ζεόλιθου με ανάδευση κατά διαστήματα.

Ο ζεόλιθος ανάλογα με το μέγεθος των κόκκων του και την χρήση, εμφανίζεται στο εμπόριο σε τέσσερις μορφές:

Σε μορφή πούδρας  για ψεκασμούς στο φύλλωμα και εφαρμογή στην κτηνοτροφία.

Σε μέγεθος 0,01-0,8 χιλιοστά, για γεωργική χρήση, αλλά και εμπλουτισμό των ζωοτροφών.

Σε μέγεθος  0,8-2,5  χιλιοστά, για εφαρμογή στην κτηνοτροφία,  στο φιλτράρισμα  του πόσιμου νερού, στην καταπολέμηση δυσοσμίας των στάβλων, στην καταπολέμηση της δυσοσμίας,  καθώς και για βελτίωση των εδαφικών μιγμάτων φυτωρίων.

Σε μέγεθος 2,5-5,0 χιλιοστά, για βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, ως βελτιωτικό σε χημικά λιπάσματα σε ποσοστό 2-5%, στις ιχθυοκαλλιέργειες