e-mail
password
ΕΙΣΟΔΟΣ
Νέο μέλος     Υπενθύμιση password
το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
τι είναι οι Α.Μ. η Naturam προϊόντα άρθρα νέα

Άρθρα

Ιδιότητες και χρήσεις του Ζεόλιθου στην γεωργία


mhoto ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ
Ιδιότητες του Ζεόλιθου
1) Αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη και την απόδοση τους.
2) Η ανάμειξη του ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις θρεπτικές ικανότητες του εδάφους. Αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης του φυτού, μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων.
3) Η χρήση του στις καλλιέργειες, εκτός της ποιοτικής βελτίωσης των καρπών προσφέρει αύξηση παραγωγής κατά 30% - 55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48% - 52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.
4) Με την χρήση λιγότερων λιπασμάτων και νερού προάγεται η καλή διαχείριση του εδάφους και η μείωση της ρύπανσης που προέρχεται από την έκπλυση των λιπασμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
5) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπόστρωμα που βοηθάει στην ανάπτυξη υδροπονικών καλλιεργειών, σε λαχανοκομικά, ανθοκομικά, αρωματικά είδη, σε μεσογειακές συνθήκες και δίνει προϊόντα υψηλής παραγωγής και ποιότητας.
Συνοπτικά η χρήση του ζεόλιθου προσφέρει τα εξής:
Αυξάνει τη σοδειά κάνοντας το έδαφος πιο αποτελεσματικό αφού συλλαμβάνει και ρυθμίζει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία και τα απελευθερώνει αργά όποτε απαιτείται.
Απορροφά και παγιδεύει τις τοξικές προσμείξεις.
Συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH του εδάφους.
Βελτιώνει τον αερισμό.
Παρέχει μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη μικροβιολογική δραστηριότητα.
Προωθεί την ισορροπία αλκαλικών μετάλλων.
Μειώνει το κόστος των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων.
Αυξάνει την αποδοτικότητα στη χρήση λιπασμάτων.
Μακροπρόθεσμα βελτιώνει το έδαφος.
Ανακουφίζει τα συμπυκνωμένα εδάφη.
Βελτιώνει τους πόρους.
Έχει την ιδιότητα να κατακρατεί το νερό.
Μειώνει την απώλεια νερού.
Μειώνει την δημιουργία ξηρών σημείων.
Αυξάνει την διαθέσιμη ποσότητα νερού για τα φυτά.
Ενισχύει σημαντικά το ριζικό σύστημα.
Μειώνει την έκπλυση νιτρικών και φωσφορικών αλάτων.
Βελτιώνει τη χρησιμοποίηση του αζώτου και του φωσφόρου από τα φυτά.
Μεγαλύτερος όγκος των καρπών.
Ομοιομορφία στην παραγωγή.
Η λιπασματοποίηση με φυσικό ζεόλιθο είναι μια σημαντική διαδικασία όπου:
Σκοτώνει τα παθογόνα. Μειώνει ή εξαλείφει τις οσμές. Μειώνει τις μύγες Σκοτώνει τους σπόρους των ζιζανίων.

ΧΡΗΣΕΙΣ
ΑΜΜΩΔΗ ΕΔΑΦΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ
ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΑΜΜΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ:
Στην σκαμμένη τρύπα ρίχνω 500gr ζεόλιθο κοκκομετρίας 0-0,15mm (σκόνη) και αναμιγνύω με το χώμα, και τοποθετώ μετά το δεντράκι. Καλύπτω μετά όλη την τρύπα με χώμα και ποτίζω το δεντράκι με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΑΜΜΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ:
Σκάβουμε γύρω - γύρω από το δέντρο 10-15cm και ρίχνουμε 2-5 kgr ζεόλιθο κοκκομετρίας 0-0,15mm (σκόνη). Έπειτα καλύπτω την τρύπα με το χώμα και ποτίζω με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΑΡΓΙΛΩΔΗ ΕΔΑΦΗ
ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΕ ΑΡΓΙΛΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ:
Στην σκαμμένη τρύπα ρίχνω 500gr ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm και αναμιγνύω με το χώμα, και τοποθετώ μετά το δεντράκι. Καλύπτω μετά όλη την τρύπα με χώμα και ποτίζω το δεντράκι με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΑΡΓΙΛΩΔΕΣ ΕΔΑΦΟΣ:
Σκάβουμε γύρω γύρω από το δέντρο 10-15cm και ρίχνουμε 2-5kgr ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm. Έπειτα καλύπτω την τρύπα με το χώμα και ποτίζω με άφθονο νερό. Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ:
Σκάβουμε 5-10cm την τρύπα που θα φυτέψουμε το λαχανικό και ρίχνουμε μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm ή σκόνη και αναμιγνύουμε με το χώμα Έπειτα φυτεύουμε και καλύπτουμε με το χώμα και ποτίζουμε με άφθονο νερό. Εναλλακτικά ρίχνουμε 500-1000gr/m2 ζεόλιθο και αναμιγνύουμε με το χώμα Κατάλληλη περίοδος προσθήκης ζεόλιθου Άνοιξη και Φθινόπωρο.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ
Χρησιμοποιούμε 100-500gr/m2 σε ανάμιξη με το χώμα ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-5mm.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ
Χρησιμοποιούμε 1-2 κιλά/m2 ζεόλιθο σε σκόνη ή και 2,5-5mm σε ανάμιξη με το χώμα.

ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Για καλλιέργειες σε γλάστρες ανοίγουμε τρύπα στο χώμα και ρίχνουμε μισή κούπα του καφέ ζεόλιθο ή 120gr περίπου ανά 15cm διαμέτρου γλάστρας και αναμιγνύουμε το ζεόλιθο με το χώμα. Σκεπάζουμε με χώμα την τρύπα και φυτεύουμε.

ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΖΕΟΛΙΘΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΣΜΩΝ
Ο Φυσικός Ζεόλιθος παρέχει υγιή και οικονομική λύση στην καταπολέμηση των οσμών και τον έλεγχο της υγρασίας σε αχυρώνες, στάβλους, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες, στην άμμο που χρησιμοποιείται για τις γάτες, στο υπόστρωμα από ροκανίδια σε κουνέλια, χαμστεράκια αλλά και στα κλουβιά πτηνών. Είναι ακίνδυνο, μη διαβρωτικό, μη τοξικό και 100% φυσικό.
Μειώνει την μυρωδιά της αμμωνίας στις παρόδους και τις μάνδρες κλινοστρωμνής Ενισχύει την μακροζωία των μανδρών & παρόδων κλινοστρωμνής. Μειώνει την αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα και τα άλλα αέρια θερμοκηπίου. Δεν καίει και δεν ραγίζει τις οπλές των ζώων (όπως η ασβεστοποίηση) Απορροφά το άζωτο και βελτιώνει το λίπασμα. Βελτιώνει την ποιότητα του αέρα. Μειώνει την μόλυνση των υπογείων υδάτων. Η ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων συμβάλλει στην συγκράτηση της αμμωνίας και τις άλλες ζωικές μυρωδιές χωρίς την ανάγκη πρόσθετων χημικών ουσιών (πχ. Ασβέστης, αποσμητικά). Δευτεροβάθμια οφέλη περιλαμβάνουν την μείωση του πληθυσμού των μυγών στις σωρούς σιταποθηκών και λιπάσματος.
Η αμμωνία, όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο αναπνευστικό σύστημα τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων. Ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν ή επιβαρύνουν τους μηχανισμούς στήριξης αναπνοής.

ΧΡΗΣΗ: Στις φωλιές (στρωμνές των ζώων) για μείωση οσμών.
Ποσότητα: 2-3 κιλά ανά m2. Κοκκομετρία: 0,8-2,5mm. Τρόπος εφαρμογής: Το ρίχνουμε με το χέρι στην στρωμνή ανακατεύοντάς το με την άμμο, το ροκανίδι ή το άχυρο της φωλιάς.

Σημείωση: Αυτό το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να παρέχει ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία.
ΠΗΓΕΣ.
Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός / Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Ράνια Σαρηγιάννη / Γεωπαθολόγος - Γεμμολόγος