e-mail
password
ΕΙΣΟΔΟΣ
Νέο μέλος     Υπενθύμιση password
το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
τι είναι οι Α.Μ. η Naturam προϊόντα άρθρα νέα

Σπίτι και κήπος > Κτήριο - Ανακαίνηση - Αποκατάσταση

προϊόντα
εφαρμογές
ερωτήσεις

Οι συχνές σας ερωτήσεις

Τι είναι το EM;
Τι επιτυγχάνουν οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί;
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ EM, EM-Πυκνό και EM-Active;
Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω EM-Active;
Πόσο καιρό μπορώ να κρατάω το ΕΜ Αctiv
e;
Πως μπορώ να καταλάβω ότι το ΕΜ έχει λήξει;
Μπορούν οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί να ενεργοποιηθούν δύο φορές;
Ποιες τιμές πρέπει να έχει το pH του EM-Πυκνό και EM-Active;
Οι φάσεις του φεγγαριού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν ενεργοποιούμε το EM-Πυκνό;
Γιατί δεν πρέπει το EM-Πυκνό να ενεργοποιείται σε ένα μεταλλικό δοχείο;
Γιατί είναι επιζήμιες οι εξωτερικές θερμοκρασίες (πάνω από 40
) για τα προϊόντα ζύμωσης της Multikraft;
Μπορεί το απόσταγμα από την ζύμωση βοτάνων της Multikraft να χρησιμοποιηθεί όταν ένα φάρμακο είναι απαραίτητο;
Μπορούν οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών στα ζώα;
Μπορούν οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις;
Τι σημαίνει ζύμωση;
Οι ΕΜ που χρησιμοποιούνται στον κήπο, εξακολουθούν να υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά κατά την περίοδο της συγκομιδής;
Μπορούμε να προσθέσουμε EM στο νερό της λίμνης χωρίς να διαταράξουμε τα ψάρια;
Υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στη χρήση των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών στην κτηνοτροφία;
Μήπως το υπεριώδες φως βλάψει τους EM στις τεχνικές λίμνες;
Τα EM-Κεραμικά Σωλήνες μπορούν να βλάψουν τα ψάρια;
Οι περισσότεροι από τους μικροοργανισμούς της EM θεωρούνται κατάλληλοι για τρόφιμα;
Ποιες είναι οι χρήσεις του EM;
Πώς εφαρμόζεται το EM;
Πώς μπορώ να καταλάβω το EM έχει λήξει;
Θα πρέπει να συντηρούμε το EM στο ψυγείο;
Πόσο καιρό θα πρέπει να φυλάσσεται το EM πυκνό;
Τι είναι Bokashi;
Τι είναι το EM-5;
Τι είναι το EM εκχύλισμα βοτάνων;
Τι είναι μικροοργανισμός;
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των βακτηρίων και μυκήτων;
Είναι όλοι οι μικροοργανισμοί κακοί;
Ποια είναι τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος;
Τι είναι οι ζύμες;
Τι είναι τα φωτοσυνθετικά βακτήρια;
Πόσοι μικροοργανισμοί υπάρχουν;

 

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

Τι είναι το EM;
To ΕΜ είναι μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση και χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια μεμονωμένα στα τρόφιμά μας, όπως π.χ. στο ψωμί, γιαούρτι, κρασί κτλ. Αποτελούνται από μικροοργανισμούς των κάτωθι τριών ειδών: Βακτήρια μαγιάς, βακτήρια γαλακτικού οξέος και βακτήρια φωτοσύνθεσης. Όταν αυτοί οι ενεργοί μικροοργανισμοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χηλικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.
Βακτήρια μαγιάς: Προκαλούν ζύμωση οργανικών υλικών και παράγουν βιταμίνες και αμινοξέα. Η μαγιά χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, ζύθου και κρασιού.
Βακτήρια γαλακτικού οξέος: Προκαλούν ζύμωση οργανικής ύλης και παράγουν οργανικά οξέα, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων ιών. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γιαουρτιού και συντηρημένων λαχανικών (τουρσί, ξινό λάχανο).
Βακτήρια φωτοσύνθεσης: Αποτελούν τους παράγοντες κλειδί στους ΕΜ, βοηθώντας στη διατήρηση της ισορροπίας με άλλους χρήσιμους μικροοργανισμούς και επιτρέποντας σε όλους να υπάρχουν από κοινού και να συνεργάζονται. Οι Αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί επηρεάζουν το βακτηριακό περιβάλλον κατά τρόπον ώστε να επικρατούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί. Έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον στο οποίο οι μικροοργανισμοί παίζουν θετικό ρόλο μέσω της ζύμωσης, όσον αφορά την ανάπτυξη των φυτών, την ποιότητα και την ευφορία του εδάφους. Η ενζυματική αποσύνθεση διεγείρεται και η σήψη εξαφανίζεται με αποτέλεσμα να χάνεται λιγότερη ενέργεια.
Ένα έδαφος στο οποίο κυριαρχούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, είναι δυνατόν να οδηγήσει σε άριστο επίπεδο παραγωγής, να αναστείλει τις ασθένειες και να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων ανώτερης ποιότητας.

Τι επιτυγχάνουν οι EM;
Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι οι EM έχουν την δυνατότητα να: α) καταστείλουν παθογόνους μικροοργανισμούς στο έδαφος, β) να επιταχύνουν την αποσύνθεση των οργανικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, γ) να επιταχύνουν την αύξηση της διαθεσιμότητας των ανόργανων θρεπτικών ουσιών και χρήσιμες οργανικές ενώσεις για τα φυτά, δ ) να ενισχύσουν τις δραστηριότητες των ωφέλιμων μικροοργανισμών, ε) να μειώσει την ανάγκη των χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ EM, EM-Πυκνό και EM-Active;
Χρησιμοποιούμε την έκφραση EM, όταν μιλάμε για Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς εν γένει ή δίνοντας προδιαγραφές ανεξάρτητα από τη χρήση. Οι έτοιμοι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί (EM-Active) παράγονται από τη ζύμωση του EM-Πυκνό, μελάσας από ζαχαροκάλαμο και νερού. Χρησιμοποιούνται και τα δύο ΕΜ πυκνό και ΕΜ Active ως πρόσθετη ύλη στο έδαφος, στον ψεκασμό των φυτών και στον καθαρισμό των υδάτων.

Πώς μπορώ να ενεργοποιήσω EM-Active;
Αναλογία μίγματος: 3% Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ πυκνό Multikraft), 3% μελάσα από ζαχαροκάλαμο, 94% νερό.
Τρόπος παρασκευής:
1. Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας νερό (αναζωογόνηση νερού με ΕΜ κεραμικά). 2. Ένα πλαστικό δοχείο τροφίμων με καπάκι, να υπολογίσετε το μέγεθος του δοχείου ανάλογα με τις ανάγκες για 10-14 ημέρες .(το δοχείο πρέπει να καλυφθεί πλήρως) 3. Ανακατεύουμε τη μελάσα από ζαχαροκάλαμο σε πολύ ζεστό νερό (60-90 ° C). 4. Γεμίστε το δοχείο με νερό τελική θερμοκρασία νερού (περίπου 40 ° C). 5. Τέλος προσθέτουμε EM-Πυκνό. 6. Και για 7 ημέρες στους 32-37 ° C - όχι με έκθεση στον ήλιο, αφήνουν να ωριμάσει σε αναερόβιες συνθήκες, με τη χρήση βοηθημάτων ζύμωσης, αν χρειάζεται (π.χ. μια ράβδο θέρμανσης όχι μεταλλική). Εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από 20 ° C, είναι απαραίτητο το δοχείο να μονωθεί με υλικό, για την αποφυγή αλλαγών θερμοκρασίας. 7. Μετά από 7 ημέρες, η τιμή του pH θα πρέπει να είναι 3,5 έως max.4. 8. Μετά την παραγωγή, αποθηκεύουμε το υλικό στο σκοτάδι σε σταθερή θερμοκρασία.

Πόσο καιρό θα πρέπει να κρατάω το EM Aktive;
Η διάρκεια ζωής του EM Aktive (EM ενεργό) είναι περίπου 3 - 5 μήνες. Η απόδοσή του όμως μειώνεται σταδιακά μετά από τους τρείς μήνες και κυρίως όταν εκτίθεται μέσα στο δοχείο σε περισσότερο αέρα. Για να αποφευχθεί αυτό, μεταφέρουμε το αχρησιμοποίητο τμήμα σε ένα άλλο μικρότερο καθαρό δοχείο το οποίο κλείνουμε αεροστεγώς, ή πιέζουμε τα τοιχώματα του δοχείου μέχρι να ανέβει το υπόλοιπο υγρό στο ψηλότερο σημείο και μετά να το κλείσουμε με το καπάκι του αεροστεγώς. Όταν το EM Aktive αραιώνεται με νερό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός δύο ημερών.

Πώς μπορώ να καταλάβω το EM έχει λήξει;
Σε κάθε συσκευασία αναφέρεται η ημερομηνία λήξης. Πέρα από την ημερομηνία λήξης, η εφαρμογή του προϊόντος μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική. Αν και το pH του είναι πάνω από 3,9, και το προϊόν έχει μια άσχημη μυρωδιά και όχι γλυκόξινη, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί μπορούν να ενεργοποιηθούν δύο φορές;
Όχι, επειδή η ενεργοποίηση αλλάζει οριστικά την ισορροπία των τριών πιο σημαντικών ομάδων των μικροοργανισμών. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί δηλαδή το (ΕΜ-Active) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ποιες τιμές πρέπει να έχει το pH του EM-Πυκνό και EM-Active;
Η τιμή του pH για το EM-Πυκνό είναι μεταξύ 3,3 και 3,6 και το EM-Active η τιμή του pH θα πρέπει να είναι 3,5 με 3,9.

Έχω λευκές νιφάδες στο ΕΜ Active μήπως το προϊόν μου χάλασε;
Όλα τα παρασκευάσματα των ΕΜ για να έχουν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα πρέπει να φυλάσσονται σε αναερόβιο περιβάλλον. Η παρουσία λευκών νιφάδων προήλθε από την σταδιακή χρήση του προϊόντος με τον αέρα. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την ποιότητα του προϊόντος

Ποιος είναι ο χρόνος που απαιτείται για την ζύμωση του EM πυκνού;
Χρόνος που απαιτείται για μια καλή ζύμωση εξαρτάτε από το περιβάλλον που γίνεται η ζύμωση. Αν η θερμοκρασία της ζύμωσης είναι σταθερή στους 38 βαθμούς θα είναι έτοιμο μέσα σε 7 ημέρες ακριβώς. Εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι λιγότερο ελεγχόμενες για την ωρίμανση του προϊόντος μπορεί να επεκταθεί σε δύο εβδομάδες. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να παραταθεί ακόμη και μέχρι δύο εβδομάδες.

Οι φάσεις του φεγγαριού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν ενεργοποιούμε το EM-Πυκνό;
Ναι, γιατί υπάρχουν φάσεις του φεγγαριού που δεν είναι ιδανικές για τους μικροοργανισμούς.

Γιατί δεν πρέπει το EM-Πυκνό να ενεργοποιείται σε ένα μεταλλικό δοχείο;
Οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί διαθέτουν αντιοξειδωτικές δυνατότητες, που σημαίνει ότι η συνεχής οξείδωση (π.χ. σκουριά) από ένα μεταλλικό δοχείο θα εμποδιστεί , αλλά αυτή η διαδικασία θα απορροφήσει μέρος της δύναμης του EM.

Γιατί είναι επιζήμιες οι εξωτερικές θερμοκρασίες (πάνω από 40 ) για τα προϊόντα ζύμωσης της Multikraft;
Μέρος των μικροοργανισμών στα προϊόντα ζύμωσης δεν μπορούν να δεχθούν θερμοκρασίες πάνω από 40 . Αν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές κατά τη μεταφορά των υλικών, οι θερμοκρασίες στα φορτηγά μπορούν να φθάσουν μέχρι 70 , η οποία έχει αρνητική επίδραση στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων της Multikraft.

Μπορεί το απόσταγμα από την ζύμωση βοτάνων της Multikraft να χρησιμοποιηθεί όταν ένα φάρμακο είναι απαραίτητο;
Το απόσταγμα της ζύμωσης από βότανα της Multikraft είναι βιολογικό προϊόν και χορηγείται ως συμπληρωματική ζωοτροφή. Αυξάνει την όρεξη, ενισχύει την πέψη, και το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου. Είναι ιδανικό ως συμπλήρωμα στην ιατρική θεραπεία.

Μπορούν οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών στα ζώα;
Το EM-Active έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση τραυμάτων. Ψεκάστε πληγές με αδιάλυτο EM-Active.

Μπορούν οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις;
η χρήση Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί έχουν θετική επίδραση στα ζώα.

Τι σημαίνει ζύμωση;
Ζύμωση (θέση: ΓΠ: "fermentum": προζύμι) στη βιοτεχνολογία αναφέρεται ως η μετατροπή των οργανικών υλικών που χρησιμοποιούν τα βακτήρια, τα μανιτάρια και κυτταροκαλλιέργειες ή αλλιώς, με την προσθήκη ενζύμων. "Ζύμωση" αναφέρθηκε αρχικά σε ένα βιοτικό αντίδραση χωρίς αέρα ("ζύμωση λα, c'est la vie sans l'air» (Pasteur).

Οι ΕΜ που χρησιμοποιούνται στον κήπο, εξακολουθούν να υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά κατά την περίοδο της συγκομιδής;
Οι μικροοργανισμοί μπορούν να βρεθούν σε κάθε επιφάνεια της γης, τόσο στη φύση και στα σπίτια μας. Η προσθήκη των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμοί στη γεωργία εμποδίζει την εξάπλωση των αρνητικών μικροοργανισμών που είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο και, συνεπώς, αποτρέπουν τις εκφυλιστικές καταστάσεις που έχουν αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο. Όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα Multikraft, δεν απαιτείται περίοδος αναμονής πριν τη συγκομιδή. Η Multikraft επισήμως επιβεβαιώνει ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι επικίνδυνα.

Μπορούμε να προσθέσουμε EM στο νερό της λίμνης χωρίς να διαταράξουμε τα ψάρια;
Χρησιμοποιώντας την καθορισμένη δοσολογία των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών στο νερό της λίμνης προωθείται η ζωτικότητα των ψαριών, αυξάνεται η όρεξη και προλαμβάνονται οι μυκητιάσεις ή ασθένεια που προκαλείται από τα βακτήρια.

Υπάρχουν αρνητικές συνέπειες στη χρήση των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών στην κτηνοτροφία;
Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών στην κτηνοτροφία. Οι ΕΜ έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλα τα ζώα.

Μήπως το υπεριώδες φως βλάπτει τους EM στις τεχνικές λίμνες;
Ναι, όπως και όλα τα ζωντανά πλάσματα, έτσι και οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ-Active) σκοτώνονται από τον υπεριώδη φωτισμό.

Οι EM-Κεραμικοί Σωλήνες μπορούν να βλάψουν τα ψάρια;
Όχι, τα EM-Κεραμικά σωλήνες σταθεροποιούν την ποιότητα των υδάτων και δεν προκαλούν αρνητικές συνέπειες στα ψάρια.

Οι περισσότεροι από τους μικροοργανισμούς της EM θεωρούνται κατάλληλοι για τρόφιμα;
Τα περισσότερα από τα είδη των μικροοργανισμών στο EM είναι τα ίδια ή παρόμοια με εκείνα που βρίσκονται στα τρόφιμα. Τα EM αποτελούνται από 3 βασικές ομάδες μικροοργανισμών: τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος (όπως στο γιαούρτι, το τυρί, το βούτυρο από γάλα, στην ξινή κρέμα, στα τουρσιά, το λάχανο τουρσί, το λουκάνικο), μαγιά(διάφορες ζύμες που χρησιμοποιούνται για το ψήσιμο του ψωμιού, την κατασκευή της μπύρας και της οινοποιίας), και phototrophic βακτήρια που είναι γνωστά ως φωτοσυνθετικά βακτήρια


Ποιες είναι οι χρήσεις του EM;

Τα EM προϊόντα έχουν διάφορες χρήσεις:
Στην γεωργία, στις καλλιέργειες, στους κήπους στο γκαζόν στις υδροκαλλιέργιες, κλπ.)
Οι Δημοτικές επιχειρήσεις στην διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, στα απορρίμματα, στις αποχετεύσεις, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στις σηπτικές δεξαμενές, στις δεξαμενές νερού, στα οχήματα αναψυχής, στις φορητές τουαλέτες, στις τεχνικές και φυσικές λίμνες κλπ.)
Οι μονάδα Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων (τοξικά απόβλητα από βυρσοδεψεία δερμάτων, κλωστοϋφαντουργικές μονάδες, διυλιστήρια πετρελαίου , κ.λπ.)
Στην κατασκευή (κτίρια, σπίτια, πισίνες, κλπ.)

Πώς εφαρμόζεται το EM;
Ανάλογα με τη χρήση, το ΕΜ μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα ή διαλυμένο σε νερό (χωρίς χλώριο)

 

Πώς μπορώ να καταλάβω το EM έχει λήξει;
Στις ετικέτες των προϊόντων EM αναγράφεται η ημερομηνία λήξης. Η εφαρμογή του προϊόντος μετά την ημερομηνία λήξης, μπορεί να μην είναι αποτελεσματική ή μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματική.


Θα πρέπει να συντηρούμε το EM στο ψυγείο;
Όχι γιατί τα προϊόντα ΕΜ περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς και συνεπώς δεν πρέπει να τα συντηρούμε στο ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία της μικροχλωρίδας. Η αποθήκευση των προϊόντων EM πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου (20 έως 25 βαθμούς Κελσίου), μακριά από την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως και μακριά από τη σκόνη. Διατηρήστε το δοχείο κλειστό και αεροστεγώς κλειστό.

Πόσο καιρό θα πρέπει να φυλάσσεται το EM πυκνό;
Η διάρκεια ζωής του EM πυκνού είναι περίπου 36 μήνες. Η δράση του περιορίζεται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα γι αυτό φροντίστε να μεταφέρετε το αχρησιμοποίητο υλικό σε ένα άλλο μικρότερο και καθαρό δοχείο.

Τι είναι Bokashi;
Ο όρος "Bokashi" στα ιαπωνικά σημαίνει ζύμωση οργανικών υλικών.

Τι είναι το EM-5;
Το EM-5 χρησιμοποιείται για να αποτρέπει τα παράσιτα από τα φυτά και δένδρα. Η εφαρμογή του πρέπει να αποφεύγεται κατά την ανθοφορία. Το EM-5 γίνεται μετά από ζύμωση του ΕΜ πυκνού, με μελάσα, νερό, 40% αλκοόλη, καρυκεύματα (σκόρδο, καυτερή πιπεριά, κ.λπ.

Τι είναι το EM εκχύλισμα βοτάνων;
EM-εκχύλισμα βοτάνων είναι η ζύμωση φρεσκοκομμένων χόρτων (όχι μαραμένα φυτά και πριν σχηματιστούν οι σπόροι, δηλαδή, πριν από την άνθηση) που έχουν υποστεί ζύμωση με EM-πυκνό, EM Bokashi, μελάσα, και νερό.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους μικροοργανισμούς
Τι είναι μικροοργανισμός;
Ένας οργανισμός μικροσκοπικών διαστάσεων, που είναι ανιχνεύσιμος μέσα από μικροσκόπιο. Μικροοργανισμοί υπάρχουν παντού: στο έδαφος, στο νερό, στον
αέρα, σε επιφάνειες, για το σώμα μας, στο σώμα μας, στο έντερό μας, και ούτω καθεξής. Αυτοί είναι η αιτία της αποσύνθεσης, σήψης.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των βακτηρίων και μυκήτων;
Τα βακτήρια είναι ένας μονοκύτταρος μικροοργανισμός που δεν έχει
μεμβράνη γύρω από τον πυρήνα του, και το DNA του δεν έχει εμφανίζεται σε χρωμοσώματα. Μύκητες είναι μονό κύτταρο (μονοκύτταροι) που έχουν μεμβράνη γύρω από τον πυρήνα του.

Είναι επιβλαβείς όλοι οι μικροοργανισμοί;
Όχι, το μεγαλύτερο μέρος των μικροοργανισμών είναι «ουδέτεροι» και δεν μας επηρεάζουν άμεσα. Η μειοψηφία των μικροοργανισμών μπορούν να χωριστούν σε «επιβλαβείς» και σε «ωφέλιμους» μικροοργανισμούς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τους «επιβλαβείς» μικροοργανισμούς, κυρίως λόγω της διαφήμισης και των μέσων ενημέρωσης: όπως η σαλμονέλα, E. coli, και το "βακτήριο" που είναι τα αίτια για τα κρυολογήματα, τις μολύνσεις και άλλες ασθένειες. Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί μας επηρεάζουν όλη την ώρα: ιδίως εκείνα που παράγονται μέσω της ζύμωσης σε τυρί, τουρσιά κλπ., στο έδαφος για να βοηθήσουν τις καλλιέργειες τροφίμων, στα τρόφιμα που πηγαίνουν στο σώμα μας, και στο σώμα μας για να βοηθήσουν την πέψη, και ούτω καθεξής.

Ποια είναι τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος;
Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος είναι βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ *.
Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να μειωθεί η περιεκτικότητα των υδατανθράκων στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που συνήθως έχουν υποστεί ζύμωση με γαλακτικοβακτήρια είναι το τυρί, το γιαούρτι, το βουτυρόγαλα, ξινή κρέμα, τουρσιά, και τα λουκάνικα.
* Το γαλακτικό οξύ, μια ουσία που παράγεται από το βακτήριο, είναι ένα ρευστό υγρό. Γαλακτικό οξύ έχουν η μελάσα, το γάλα, τα φρούτα και τα κρασιά.

Τι είναι οι ζύμες;
Ζύμες είναι μονοκύτταροι μύκητες. Υπάρχουν διάφορες ζύμες, όπως η μαγιά, που μπορεί να μετατρέψει τα σάκχαρα από τα σιτάρια (όπως, κριθάρι, ρύζι), ή τον χυμό των σταφυλιών σε αλκοόλη μέσω της ζύμωσης. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας και του κρασιού. Αυτό το μικρόβιο βρίσκεται κανονικά στον άνθρωπο και δεν είναι γενικά επιβλαβές, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν το σώμα είναι αδύναμο.

Τι είναι τα φωτοσυνθετικά βακτήρια (phototrophic);
Αποτελούνται από δύο ομάδες, τα μωβ και τα πράσινα βακτήρια. Σε αντίθεση με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, τα φωτοσυνθετικά βακτήρια δεν αποδίδουν φωτοσύνθεση των φυτών, δεν περιέχουν χλωροφύλλη, και δεν παράγουν οξυγόνο.
Η ανάπτυξή τους εξαρτάται επίσης από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πόσοι μικροοργανισμοί υπάρχουν;
Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι γνωρίζουμε λιγότερο από το 10% των μικροοργανισμών που ενδεχομένως υπάρχουν στον πλανήτη μας. Αυτοί υπάρχουν
παντού από την κρύα Αρκτική, ως τις υψηλές θερμοκρασίες ενός ηφαιστείου. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός μπορεί να παρουσιαστεί εκεί που υπάρχει πολύ υγρασία, τους συναντάμε όμως και σε ξηρά κλίματα. Υπάρχουν επίσης και πολλοί αιωρούμενοι. Στο τέλος της ημέρας, μπορεί να έχουν συγκεντρώσει στα χέρια μας εκατομμύρια από αυτούς τους μικροοργανισμούς. Ακόμα κι αν πλύνουμε καλά τα χέρια σας, θα έχουν μείνει εκατοντάδες από αυτά.

 

αρχική  |  τι είναι οι Α.Μ.  |  η Naturam