e-mail
password
ΕΙΣΟΔΟΣ
Νέο μέλος     Υπενθύμιση password
το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
τι είναι οι Α.Μ. η Naturam προϊόντα άρθρα νέα

Σπίτι και κήπος : Κηπουρική

ΟΙ ΕΜ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΚΗΠΟ
mhoto ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Καλυτέρευση του εδάφους-Κομποστοποίηση-Απόνερα

Οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί έχουν πολλαπλές και πολύτιμες οικολογικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν το περιβάλλον και εσάς.
Αφήστε τους Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς να δουλέψουν για σας. Και απολαύστε μια νέα ποιότητα ζωής σε αρμονία με τη φύση.

Δεν έχει σημασία μόνο τι κάνουμε, αλλά και πως το κάνουμε.

Γι' αυτό εμείς στην Naturam, με την υποστήριξη της Multikraft ακολουθούμε νέους δρόμους και θέλουμε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου άνθρωποι και φύση θα είναι αρμονικά συνδεδεμένοι. Αυτό ισχύει πάνω απ' όλα στο θέμα της φροντίδας του περιβάλλοντος, το οποίο με τη χρήση των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών σε εδάφη, νερά και την επαναφορά των απορριμμάτων, επανέρχεται στη ζωή.
Ευχαρίστως θα σας παρέχουμε τι συμβουλές που χρειάζεστε και θα δημιουργήσουμε ένα προσωπικό πρόγραμμα για τη χρήση των ΕΜ.

ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΜ

Multikraft Effektive Mikroorganismen Active
EM-Active είναι το προκατασκευασμένο προϊόν και προέρχεται από πρωτογενές διάλυμα των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών και από μελάσα του ζαχαροκάλαμου. Επίσης περιέχει προβιοτικά βακτήρια , βακτήρια που περιέχονται στη μαγιά και φωτοσυνθετικά βακτήρια.

MK5
Καταπολεμά όχι μόνο τους βλαβερούς μικροοργανισμούς, αλλά επιπροσθέτως: Ενδυναμώνει και προωθεί τη φυσική άμυνα ενάντια σε παράσιτα και προσβολή από μύκητες. Το ΜΚ5 αποτελείται από Πρωτογενές διάλυμα ΕΜ, μελάσα ζαχαροκάλαμου, ξίδι ζύμωσης, σκόρδο, καρπούς τσίλι, οινόπνευμα και νερό.

Ζυμωμένο εκχύλισμα φυτών
Είναι ένα βοηθητικό των φυτών για την ενδυνάμωσή τους και για την πρόληψη ενάντια σε αρρώστιες. Αποτελείται από πρωτογενές διάλυμα ΕΜ, μελάσα από ζαχαροκάλαμο, φρεσκοκομμένο γρασίδι, συμπληρωματικά βότανα, σκόρδο, καρπούς τσίλι και νερό.

Bio Bokashi χώμα για φυτά
Είναι ένα πολύτιμο χώμα για λουλούδια από ποιοτικό βιολογικό υλικό κομποστοποίησης και τύρφη, η οποία έχει ζυμωθεί με Bio Bokashi Terra, Mest Best και EM aktiv.Εξυπηρετεί την καλλιέργεια και ανάπτυξη των φυτών καθώς και την καλυτέρευση του εδάφους.

Bio Bokashi Terra (γη)
Είναι ένα βοηθητικό υλικό εδάφους και αυξάνει την βιολογική δράση του εδάφους. Βοηθά στη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους, μειώνοντας έτσι τα έξοδα για λιπάσματα. Μέσω ενός υγιούς εδάφους προκύπτει ένα υγιές φυτό το οποίο ανθίζει πιο όμορφα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αντέχοντας παράλληλα καλύτερα στις αλλαγές θερμοκρασίας και στην έλλειψη νερού.

Bio Bokashi αποξηραμένο
Είναι ένα ζυμωμένο παράγωγο πίτουρου και χρησιμοποιείται για τη ζύμωση του των βιολογικών απορριμμάτων. Εγγυάται μια επιτυχημένη ζύμωση , δεσμεύει μυρωδιές και τα ζυμωμένα οικιακά απορρίμματα χρησιμεύουν σαν καταπληκτικό λίπασμα για γλάστρες ή στον οικιακό κήπο.

Mest Best
Είναι ένα οργανικό λίπασμα ευρέος φάσματος για λαχανικά, λουλούδια και χλόη. Περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το έδαφος και ενισχύει μέσω της καθαρά οργανικής προέλευσής του το σύμπλεγμα αργίλου-εδάφους.


Μελάσα ζαχαροκάλαμου
Είναι το ιξώδες, καφέ-μαυρο υποπροϊόν από την παραγωγή του ζαχαροκάλαμου, η συνοχή του οποίου θυμίζει αυτή του μελιού. Έτσι λοιπόν αποτελεί ιδανική πηγή τροφής για τους μικροοργανισμούς και χρησιμοποιείται για τη ζύμωση του πρωτογενούς διαλύματος των ΕΜ.

Urgesteinsmehl
Άλευρο στηριζόμενο στο μελανόλιθο/βασάλτη ,πλούσιο σε χαλαζία/πυρίτιο με μεγάλη επιφάνεια. Χρησιμοποιείται σαν «μέρος για τροφή και στέγη» των ΕΜ. Ένα πολύ καθαρό άλευρο εφαρμόζεται στις λύσεις ψεκασμού.

Seemuschelkalk
Είναι πλούσιο σε ανθρακικό ασβέστιο εδαφών και ρυθμίζει μακροπρόθεσμα σε χαμηλό pH. Λόγω της τραχιάς του υφής της διαλύεται αργά και έχει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δράσης μετά την ενσωμάτωση στο έδαφος και του παρέχει μια διαρκή πηγή ασβεστίου.

Korallalgenkalk
Korallalgenkalk είναι μια πρόσθετη ύλη του εδάφους και αποτελείται από πολύ λεπτά αλεσμένα κοράλλια εδάφους, τα οποία διατηρούν τη δράση και τα αποτελέσματά τους στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξασφαλίζει την ταχεία αποζημίωση των οξεοβασική ισορροπία στο έδαφος.

eMB Active
Είναι το προκατασκευασμένο προϊόν και παρασκευάζεται από 5% διάλυμα eMB , 5% μελάσα ζαχαροκάλαμου και 90% νερό. Το eMB aktiv προωθεί την άοσμη αποδόμηση ακόμη και δυσδιάλυτων ουσιών στην κομποστοποίηση.

eMB Starter
Είναι ένα μείγμα από ΕΜ το οποίο ζυμώνεται με μικροθρεπτικά συστατικά και έτσι σε συνδυασμό με το ΕΜ aktiv παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτός ο συνδυασμός λειτουργεί ιδανικά στη λάσπη και βελτιώνει τη γενικότερη ποιότητα του νερού.

Ισορροπιστής λάσπης (Schlamm Balance)
Είναι ένα με πρωτογενές διάλυμα ΕΜ ζυμωμένο παράγωγο του πίτουρου και δρα στη προετοιμασία αναχωμάτων και μικρών εγκαταστάσεων καθαρισμού.

1.ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΜ
Πριν από περίπου 30 χρόνια αναπτύχθηκε στην Οκινάουα της Ιαπωνίας ένα μείγμα Μικροοργανισμών που αποδείχθηκε μεγάλη βοήθεια σε πολλούς τομείς της ζωής μας.
Αυτό το μείγμα Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών χαρακτηρίζεται ως ΕΜ και αποτελείται από διάφορα είδη μικροοργανισμών που συλλέγονται από τη φύση και καλλιεργούνται ειδικά. Τα σημαντικότερα είδη μικροοργανισμών είναι προβιοτικά βακτήρια, βακτήρια μαγιάς και φωτοσυνθετικά βακτήρια.

2. EM ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Η επιτυχία στον κήπο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την αποδοτικότητα του εδάφους. Οι ΕΜ ενεργοποιούν τους αναζωογονητικούς μικροοργανισμούς στο έδαφος.
Υποστηρίζουν την μετατροπή της οργανικής ύλης σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο παθογόνα σπέρματα και ζημιογόνοι οργανισμοί εν μπορούν να ζήσουν. Με τη βοήθεια των ΕΜ αυξάνεται σημαντικά η αποδοτικότητα του εδάφους και η άμυνα των φυτών.


3.ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΜ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Οι ΕΜ έχουν πολλαπλές και πολύτιμες οικολογικές ιδιότητες:

• Εμπλουτίζουν τη μικροβιακή ζωή του εδάφους.
• Ενδυναμώνουν το αμυντικό σύστημα των φυτών.
• Χαλαρώνουν το έδαφος, κάνοντάς το έτσι πιο καρποφόρο πιο ικανό στην απορρόφηση του νερού.
• Κάνουν τα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα στα φυτά, χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.
• Καλυτερεύουν το φύτρωμα, την άνθηση, την καρποφορία και την ωρίμανση των φυτών.
• Κάνουν πιο έντονα τα χρώματα των φυτών.
• Ετοιμάζουν ένα περιβάλλον, το οποίο καταπιέζει τα σπέρματα που ενεργοποιούν τη σήψη.

 

4.ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΛΑΣΤΡΩΝ ΚΑΙ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΩΝ

Ιδιαίτερα στις γλάστρες είναι πολύ σημαντικό, να προσφέρουμε στα φυτά μια ιδανική βάση ανάπτυξης. Οι ΕΜ εμπλουτίζουν τη γη και υποστηρίζουν τα φυτά στην ανάπτυξή τους.
Προετοιμασία :
5% Βio Bokashi Terra =1.0 lit
1,5% Mest Best = 0.3 lit
93, 5% γλαστρόχωμα = 18.7 lit
Σύνολο = 20,0 lit
Ανακατεύουμε και ποτίζουμε μαζί με διάλυμα 0,3 λίτρα ΕΜ aktiv σε 3 λίτρα νερό, αφήνουμε να «ηρεμήσει» 14 ημέρες και μετά σπέρνουμε ή φυτεύουμε.
Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χώμα Bio Bokashi. Αυτό το χώμα περιέχει ήδη όλα τα σημαντικά συστατικά και είναι έτοιμο για χρήση.

Τακτική μεταχείριση
Πότισμα
Τοποθετείστε μαζί με διάλυμα ΕΜ 1:1000(1 ml EM Active ανά 1 l νερό) , 15 κομμάτια ΕΜ κεραμικά σωληνάκια ή 1 ΕΜ κεραμικό σωληνάκι των 35mm μέσα στο ποτιστήρι (10 λίτρων)
Ενδυνάμωση φυτών
Κάθε 2-3 εβδομάδες ψεκάζουμε τα φύλλα αρκετά (μέχρι να αρχίσουν να στάζουν) με το ακόλουθο διάλυμα:
40 ml EM-Active 
4 ml MK 5
4 ml ζυμωμένο εκχύλισμα φυτών
10 gr EM σκόνη κεραμικών
2 lit νερό
Λίπανση
1 φορά το μήνα ρίχνουμε μια χούφτα Mest Best ανά γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο χώμα.


5. ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΕ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ Η ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡΙΨΩΜΕΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ


Το Bokashi (EM Kompost) δουλεύεται ελαφρά στο χώμα 2 εβδομάδες πριν από τη φύτευση ή τη σπορά και περιχύνεται με λίγο EM-Active.
Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι αυτό σε αδύναμα φυτά ή σε θάμνους. Μέσω της «θεραπείας» παρακινείται η ανάπτυξη των ζιζανίων, τα οποία απομακρύνονται πριν από τη σπορά ή τη φύτευση και έτσι χωρίς «ανταγωνισμό» μπορεί να αναπτυχθεί το νεαρό φυτό πιο καλά.
Επιπλέον ενδυναμώνεται το έδαφος. Το EM aktiv ενισχύει τη βλάστηση, τη δημιουργία ριζών, την άνθηση , την καρποφορία και την ωρίμανση των καρπών. Εκτός από αυτό καλυτερεύει τη φυσική, βιολογική και χημική κατάσταση του εδάφους και επιταχύνει την κομποστοποίηση.
Τακτικό πότισμα
10 ml EM-Active σε 10 lit νερό
Επεξεργασία του εδάφους
Το Bokashi φέρνει μεγάλη οργανική μάζα στο έδαφος , μέσω του ψεκασμού με EM-aktiv δημιουργείται πιο γρήγορα ένα σταθερό περιβάλλον ενισχύοντας έτσι τη μετατροπή της μάζας σε χούμους.
Βασική μεταχείριση ανά 10m2
Προμηθευτείτε 10-20 kg Bio Bokashi Terra και 1 kg άλευρο μελανόλιθου και μετά νοτίστε το με ένα μείγμα από :
5 gr EM κεραμική σκόνη
200 ml EM-Active
10 lit νερό
Κατόπιν το σκεπάζετε με ένα αχυρόστρωμα το οποίο το δουλεύετε ελαφρά μέσα στο χώμα.
Σε χρήση χωρίς το Bokashi, θα πρέπει να διπλασιαστούν οι ποσότητες της κεραμικής σκόνης, του αλεύρου μελανόλιθου και του EM-Active.
Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χειροποίητο Bokashi ( βλέπε παράγραφο 6)


ΨΕΚΑΣΜΑ


Ο τακτικός ψεκασμός με ΕΜ δυναμώνει την άμυνα των φυτών και της χλόης ,αυτό σημαίνει ότι γίνονται πιο ανθεκτικά απέναντι σε ασθένειες και ζιζάνια. Οι ΕΜ δημιουργούν στην επιφάνεια των φυτών ένα περιβάλλον το οποίο απωθεί τους ιούς. Το άλευρο μελανόλιθου προσφέρει ένα επιπλέον «καταφύγιο» για τους ΕΜ. Το πυρίτιο στο άλευρο μελανόλιθου εξιδανικεύει την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Η ΕΜ-κεραμική σκόνη προκαλεί μια ανάλογη ανάπτυξη των καρπών.
Βασική μεταχείριση ανά 10m2
40 ml EM Active
4 ml MK5
4 ml ζυμωμένο εκχύλισμα φυτών
10 g ΕΜ κεραμική σκόνη
2 λίτρα νερό
Ανακατεύουμε την ΕΜ κεραμική σκόνη μαζί με μια μικρή ποσότητα ΕΜ aktiv σε μια υγρή, χωρίς σβόλους ουσία. Κατόπιν προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα του ΕΜ aktiv, καθώς και των υπόλοιπων υλικών και το νερό.
Αυτό το ψεκαστικό μείγμα θα πρέπει να εφαρμόζεται κάθε 3-4 εβδομάδες. Ψεκάστε τις σταγόνες μέχρι να στάξουν. Συνιστάται , η δοσολογία μέσα στο άνθος να μειώνεται κατά ⅓. Για ζιζάνια ή μυκητιακές προσβολές, χρειάζεται καθημερινή αντιμετώπιση μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.
Μεταχείριση με προστατευτικό αχυρόστρωμα
Το ΕΜ aktiv προωθεί τη διαδικασία της αποσύνθεσης και αποτρέπει το σάπισμα.
Διάλυμα σπρέι ανά 10m2
60ml EM aktiv
0.6 lit νερό
Ψεκάζουμε το διάλυμα σπρέι όταν τοποθετούμε το αχυρόστρωμα. Η διαδικασία αυτή γίνεται το πρωί με την πάχνη ή το βράδυ, όχι σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

 

Πασάλειμμα κορμού


Μέσω της άλειψης μιας «πάστας» πάνω στον κορμό , απωθούνται τα ζιζάνια (εχθροί) που ξεχειμωνιάζουν στην περιοχή του κορμού. Πληγές που μπορεί να αποτελούν πύλη εισόδου για βακτήρια και μύκητες κλείνουν και απωθούνται οι σπόροι τους. Μέσω του ανοιχτού γκρι χρώματος της πάστας αντανακλάται πιο δυνατά το φως του ηλίου και έτσι εξομαλύνονται οι έντονες αλλαγές θερμοκρασίας.
1 μέρος EM κεραμική σκόνη
5 μέρη έξτρα καθαρό άλευρο μελανόλιθου
Λίγο EM Active
Τραχιά κόλλα ή υγρό διάλυμα νατρίου και Καλιοπυριτικού άλατος.
Αναμειγνύουμε τα συστατικά σε μια πηχτή πάστα. Απλώνουμε την πάστα αυτή το φθινόπωρο ή την άνοιξη (μέχρι μέσα Μαρτίου) πάνω στον κορμό.

Η συνεχής μετεξέλιξη των ΕΜ και των καινοτόμων προϊόντων που βασίζονται σε αυτήν την τεχνολογία μας κάνουν τους πρωτοπόρους στον τομέα μας. Αυτό που εκτιμάμε ιδιαίτερα είναι οι μακροχρόνιες συνεργασίες με πελάτες και συνεργάτες μας, που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα μας κρατούν την υπόσχεσή μας: οικολογικά εφικτές λύσεις.

Κομποστοποίηση στο σπίτι και στον κήπο


Το Bokashi είναι το τελικό προϊόν της κομποστοποίησης δηλ. της ζύμωσης διαφόρων βιογενών σκουπιδιών με τη βοήθεια των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών. Το Bokashi ωριμάζει αναερόβια, δηλαδή δεν επιτρέπεται ο αερισμός του. Αυτό επιφέρει μαζί του 3 βασικά πλεονεκτήματα:
1. Η χρήση των ΕΜ στην κομποστοποίηση εξουδετερώνει το σάπισμα στο κομποστοποιημένο υλικό. Άσχημες μυρωδιές και δηλητηριώδη μεταλλαγμένα υλικά υποχωρούν εξαιτίας αυτού και προκύπτουν βιταμίνες και βιοενεργές ουσίες.
2. Η απώλεια της συχνής αλλαγής κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης σημαίνει μια σημαντική οικονομία απαιτούμενης εργασίας.
3. Τα θρεπτικά συστατικά και πάνω απ' όλα άζωτο, διατηρούνται στο Bokashi και δεν εκπέμπονται σαν καυσαέρια στην ατμόσφαιρα.

Η διαφορά μεταξύ του Bokashi και της συνηθισμένης κομποστοποιημένης μάζας
Bokashi | ζυμωμένο | αναερόβιο
Ωριμάζει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλαγή (ανακάτεμα) είναι απαραίτητο μόνο όταν προστεθεί αργότερα καινούργιο υλικό. Μετά από 6-8 εβδομάδες έτοιμο. Η ικανότητα βλάστησης- ανάπτυξης αρκετών σπόρων (σπερμάτων) μειώνεται μέσω της ζύμωσης σημαντικά. Καμία εκδήλωση οσμών.
Κομποστοποιημένη μάζα| ενσωματωμένη με χώμα| αερόβια
Μέσα από υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνονται οι οργανικές ουσίες. Ως εκ τούτου απαιτείται συχνό γύρισμα κατά τη διάρκεια του οποίου πολλές σημαντικές ουσίες φεύγουν στην ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια του γυρίσματος και λόγω της εξαγωγής αμμωνίας, δημιουργούνται οσμές. Η κομποστοποίηση απαιτεί περισσότερο χρόνο.

ΠΩΣ ΔΡΑ ΤΟ BOKASHI
Το Bokashi επιταχύνει την ωρίμανση της κομποστοποίησης και καταπιέζει το σάπισμα. Προωθεί την μικροβιακή δραστηριότητα στο έδαφος και καλυτερεύει τη φυσική, χημική και βιολογική κατάσταση του εδάφους.
 Μια σειρά από πειστικά προτερήματα μιλούν για το Bokashi:
 Υγεία του εδάφους και καρπερότητα προωθούνται.
 Η δημιουργία χούμους (μείγμα εδάφους και αργίλου) αυξάνονται
 Ενεργοποιείται η ζωή του εδάφους: Πολλά σκουλήκια του νερού γεμίζουν το έδαφος.
 Αυξάνεται η δυνατότητα απορρόφησης νερού και θρεπτικών συστατικών από το έδαφος.
 Μέσα από μια γρήγορη θέρμανση του εδάφους στις αρχές του χρόνου επιταχύνεται η αρχή της βλάστησης (τα εδάφη με ΕΜ είναι 3-4 βαθμούς πιο θερμά)
 Ενεργοποιείται η δημιουργία ριζών.
 Αυξάνεται η άμυνα των φυτών.
 Οι καρποί ωριμάζουν πιο ομοιόμορφα.
 Η αντοχή και η ποιότητα της σοδειάς αυξάνεται.
 Τα φυτά και οι καρποί περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές και βιοδραστικές ουσίες όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.τ.λ.
 Η δυνατότητα διατήρησης της σοδειάς καλυτερεύει.

Με την επίδραση το Bokashi μπορούν πολλά βιογενή απόβλητα όπως είναι οι «φλούδες» των δημητριακών, τα οργανικά όλυρα, τα θρυμματισμένα άχυρα ή τα απορρίμματα του κήπου (χωρίς κρέας για να μην προσελκύουν ζώα), θρυμματισμένα απορρίμματα ξύλου, κομμένο χορτάρι, φυλλώματα δένδρων όπως και λίπασμα από κοπριά αγελάδων, γουρουνιών, προβάτων, κατσικιών, πουλερικών και αλόγων και πολλά άλλα να γίνουν οργανική ύλη.
Βιογενή απόβλητα από όξινα δένδρα και θάμνους (κωνοφόρα, ροδοδάφνες, μονοτερπένια) θα πρέπει να μετατρέπονται σε Bokashi ξεχωριστά.

Παραγωγή Bokashi στο σπίτι
Από τα σκουπίδια της κουζίνας παράγεται με τη βοήθεια των ΕΜ μέσω ζύμωσης ένα υψηλά ποιοτικό λίπασμα (Bokashi) για λουλούδια, λαχανικά θάμνους και δένδρα.
Απαραίτητα υλικά:
Ένα (μικρό) αποθηκευτικό δοχείο για τα καθημερινά σκουπίδια της κουζίνας
Ειδικό δοχείο Bokashi
Αποξηραμένο βιολογικό Bokashi
(το ειδικό δοχείο Bokashi εξυπηρετεί στην ζύμωση και τη δέσμευση των οσμών των σκουπιδιών της κουζίνας μέσω της ρήσης του αποξηραμένου Bokashi)
Έτσι γίνεται:
1.Απλώνουμε μια χούφτα αποξηραμένο Bokashi στον αποθηκευτικό χώρο του ειδικού δοχείου.
2. Κομματιάζουμε τα σκουπίδια και τα ανακατεύουμε με μια χούφτα (20-30 γραμμάρια) αποξηραμένο Bokashi και τα τοποθετούμε στο ειδικό δοχείο.
3. Με ένα σακί άμμο ή ένα κατάλληλο εσωτερικό καπάκι πιέζουμε για να επιφέρουμε μια όσο δυνατόν αναερόβια ζύμωση.
4. Αφήνουμε το σακί ή το καπάκι (με κάτι βαρύ από πάνω) μέσα στο δοχείο.
5.Κλείνουμε αεροστεγώς με καπάκι.
6. Τα λύματα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης είναι υψηλής αξίας υγρό λίπασμα το οποίο πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα. Μερικά γκρι σωληνάκια ΕΜ κεραμικά στον αποθηκευτικό χώρο επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής του. Κάθε λίγες ημέρες μπορεί αυτό το υψηλής αξίας λίπασμα να αραιώνεται με νερό (1:100 ή 1:1000) για να χρησιμοποιηθεί στο πότισμα των λουλουδιών.
7. Μόλις γεμίσει το δοχείο, το αφήνουμε να σταθεί για 2 εβδομάδες για να ζυμωθεί κατάλληλα το περιεχόμενο. Ένα λευκό στρώμα από μύκητες θα αποτελέσει ένδειξη ότι η ζύμωση έχει φτάσει σε ένα επιθυμητό σημείο. Το χειροποίητο Bokashi είναι έτοιμο.

Διαμοιρασμός του Bokashi στο έδαφος
Το με ευχάριστο όξινο άρωμα, περιεχόμενο τοποθετείται στο έδαφος. Μετά από 2-4 εβδομάδες το Bokashi ενσωματώνεται και δημιουργεί ένα πλήρως επαρκές έδαφος για λουλούδια και φυτά. Εξαιτίας του όξινου pH που δημιουργεί στο έδαφος το Bokashi ήδη μετά από 2 εβδομάδες μπορεί κάποιος να φυτέψει ή να σπείρει.
Εναλλακτικά: Θάβουμε στο έδαφος το Bokashi σε απόσταση τουλάχιστον 30-40 εκατοστά απόσταση από τα φυτά.
Εναλλακτικά: Τοποθετούμε το ήδη έτοιμο με Bokashi έδαφος σε αποθηκευτικούς χώρους για να κάνουμε απόθεμα.

Παρασκευή Bokashi στον κήπο
Αφού το Bokashi (EM-Kompost) στηρίζεται σε αξίωμα ζύμωσης , θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε ένα αεροστεγές κλείσιμο. Με μια ανοιχτόχρωμη διαφάνεια κομποστοποίησης (μειωμένη ανάπτυξη θερμοκρασίας) επιτυγχάνεται μια αναερόβια ζύμωση της συνολικής ύλης.


Συνταγή 1η
Ανά m3 όσο το δυνατό πιο ψιλοκομμένη οργανική ύλη:
1 λίτρο EM Active
1 λίτρο μελάσα ζαχαροκάλαμου (εξαρτάται από τη ποσότητα ενέργειας της ύλης πχ δεν είναι απαραίτητη σε μόνο βιογενή απορρίμματα, παρ'όλα αυτά πρέπει να χρησιμοποιείται σε κομμένους θάμνους ή χορτάρι)
8 λίτρα νερό (εξαρτάται από το εξαγώγιμο υλικό 35-40% υγρασία στο τελικό προϊόν)
4 κιλά άλευρο μελανόλιθου πχ σε εδάφη με χαμηλό pH :άλας κοραλλιών ή/και άλας κοχυλιών )
Σε πολύ υγρή οργανική ύλη: μειώνουμε το νερό ή δεν βάζουμε άλλο
Σε πλούσια σε ενέργεια ύλη: μειώνουμε τη μελάσα ή απλά δεν προσθέτουμε άλλη.

Συνταγή 2η
1/3 έτοιμο Bokashi (έτοιμα ζυμωμένο κομποστοποιημένο με ΕΜ υλικό)
2/3 φρέσκια οργανική ύλη
Απλώνουμε το σωρό της κομποστοποίησης και σκεπάζουμε πολύ καλά με ανοιχτόχρωμη διαφάνεια ώστε να επιφέρουμε αναερόβιες συνθήκες. Εξαρτώμενο από τις συνθήκες θερμοκρασίας είναι έτοιμο σε 6-8 εβδομάδες. Το καλά ζυμωμένο Bokashi έχει γλυκόξινη οσμή και pH περίπου 4.Το έτοιμο Bokashi θα πρέπει κατόπιν να μείνει στο έδαφος περίπου 2 εβδομάδες πριν φυτευτεί ή σπαρθεί κάτι.

BOKASHI ΓΙΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ


Τα αναχώματα και οι μικρές εγκαταστάσεις καθαρισμού, ενοχλούνται κυρίως από τις ακαθόριστες ποσότητες απόνερων που δέχονται ή από το ότι τα απόνερα αυτά περιέχουν υλικά τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς που «δουλεύουν».
Υλικά παρακώλησης είναι μεταξύ άλλων τα αντιβιοτικά , τα χημικά καθαριστικά τα απορρυπαντικά πιάτων ή ρούχων. Εδώ μπορεί μια πρόσθετη χρήση των ΕΜ όχι μόνο να διασφαλίσει τη λειτουργία της εγκατάστασης καθαρισμού, αλλά και να μειώσει τα έξοδα σε υλικά καθαρισμού.
Η προσθήκη του eMC-Καθαριστή και των προϊόντων MUltikraft στον καθαρισμό των απόνερων μπορεί να επανεκκινήσει το ανάχωμα ή την εγκατάσταση καθαρισμού , να εξουδετερώσει τις δυσάρεστες οσμές και να κρατήσει την ικανότητα καθαρισμού σε ένα σταθερά υψηλό επίπεδο.
Τρόπος δράσης:
Τα προϊόντα Multikraft που περιέχουν ΕΜ λειτουργούν ταυτόχρονα στις σωληνώσεις και στα αναχώματα και τις εγκαταστάσεις καθαρισμού. Αποτρέπουν τις αποθέσεις και εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές. Οι ενεργοί μικροοργανισμοί που δουλεύουν στην εγκατάσταση καθαρισμού υποστηρίζονται και αφαιρείται η βάση ζωής των παθογόνων σπερμάτων.
Αλλαγές στην εισροή υδάτων που προσωρινά πάντα οδηγούν σε προβλήματα μπορούν να εξισορροπηθούν με τη χρήση των ΕΜ και οι μυρωδιές και τα ποσά των λυμάτων σε αυτές τις περιόδους μπορούν να αποφευχθούν εντελώς.
Σημαντική είναι μια σταθερή δοσολογία όπως αυτή που περιγράφεται παρακάτω και έτσι τέτοια προβλήματα δε θα παρουσιάζονται καν.

Αποτελεσματικοί μικροοργανισμοί στις σωληνώσεις
To eMB aktiv και ο eMC καθαριστής προλαμβάνουν τις αποθέσεις και τη διάβρωση στις σωληνώσεις. Μέσω της προσθήκης ΕΜ κεραμικών μέσα στις σωληνώσεις μπορεί να αναζωογονηθεί και το οικιακό νερό.

ΧΡΗΣΗ
Διαχείριση με τα οικιακά καθαριστικά
Κατά κανόνα μπορούν να αντικατασταθούν όλα καθαριστικά σπιτιού, κουζίνας, απολύμανσης και πατωμάτων με eMC καθαριστή. Τα απορρυπαντικά για το πλυντήριο ρούχων και πιάτων μπορούν να μειωθούν και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την προσθήκη 5ml eMC καθαριστή (αραιωμένο σε αναλογία 1:10) ανά πλύση. Για προφύλαξη της μικροβιακής ζωής σε αναχώματα και εγκαταστάσεις καθαρισμού
Ανάχωμα| Μικρή εγκατάσταση καθαρισμού
Όλες οι διαχειρίσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν απλά σε κάθε σημείο εκροής του σπιτιού
(Επαν)εκκίνηση της εγκατάστασης
Μοναδική αντιμετώπιση ανά m3 χωρητικότητας του αναχώματος ή της εγκατάστασης καθαρισμού:
1 λίτρο eMB aktiv
200 ml eMB Starter
100 gr Schlamm Balance
Τακτική αντιμετώπιση ανά m3 παραγόμενων λυμάτων
400 ml eMBaktiv ή
250 ml eMB ανά άτομο ή εβδομάδα
Μόνο σε εξαιρετικά δυνατή επιβάρυνση:
100 ml eMB Starter επιπροσθέτως ανά άτομο και εβδομάδα