e-mail
password
ΕΙΣΟΔΟΣ
Νέο μέλος     Υπενθύμιση password
το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
τι είναι οι Α.Μ. η Naturam προϊόντα άρθρα νέα

Νέα

Ο Ζεόλιθος και οι ΕΜ στη γεωργία


mhoto Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 24-3-2012 η παρουσίαση του Ζεόλιθου και της τεχνολογίας των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών ΕΜ, στο αγρόκτημα ΦΟΙΦΑ


Αγρόκτημα "Φοίφα"
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί
και ο Ζεόλιθος στη γεωργία

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Η τεχνολογία των Αποτελεσματικών Μικροοργανισμών και ο Ζεόλιθος στη γεωργία» θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 10.00 το πρωί στο αγρόκτημα «Φοίφα», στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας από την εταιρεία «NaturAM», αποκλειστικού αντιπροσώπου των προϊόντων Multicraft στη Μεσσηνία.
Για τη νέα αυτή τεχνολογία μίλησε στο «Θάρρος» ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Άγγελος Δημόπουλος. Αναφερόμενος στους Αποτελεσματικούς Μικροοργανισμούς, παρατήρησε πως πρόκειται για ένα απόλυτα οικολογικό προϊόν, που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και δίνει λύση εκεί που άλλα μέσα «σηκώνουν τα χέρια».
Είναι, συνέχισε, μια νέα τεχνολογία που κυριολεκτικά μπορεί να σώσει τη γη. Βασίζεται στη δύναμη των μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση, που βοηθούν τον άνθρωπο, τους ζωικούς πληθυσμούς και το περιβάλλον να ξαναβρούν τους αρμονικούς, φυσιολογικούς, υγιείς τους ρυθμούς. Οι ωφέλιμοι αυτοί μικροοργανισμοί μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας.
Όσον αφορά στο ζεόλιθο, έχει πολλές χρήσεις, αλλά στη σημερινή παρουσίαση θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη γεωργική του εφαρμογή, καθώς αυξάνει την αγροτική παραγωγή, μειώνει τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, παράγει υγιεινές τροφές και, κατά συνέπεια, προστατεύει το περιβάλλον.
Αποτελεσματικοί
Μικροοργανισμοί (ΕΜ)
Οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί (Effective Microorganisms) είναι μια ανακάλυψη της δεκαετίας του 1970. Η ανακάλυψη και η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας αποτελεί μια πραγματική επανάσταση της επιστήμης, που, δυστυχώς, άργησε να έρθει στη χώρα μας.
Πρόκειται για 100% βιολογικό προϊόν, μη μεταλλαγμένο. Είναι το μόνο που επιβιώνει και στο χλώριο και ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Πολλοί το αποκαλούν «το θαύμα της φύσης». Είναι ένα μείγμα από ωφέλιμα βακτηρίδια, που υπάρχουν άφθονα στη φύση και χρησιμοποιούνται χιλιάδες χρόνια τώρα στα τρόφιμα, στο γιαούρτι, στο ψωμί, στο κρασί.
Σήμερα οι ΕΜ χρησιμοποιούνται σε όλες τις ηπείρους και δεν εφαρμόζονται μόνο στη γεωργία, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς (κτηνοτροφία, προστασία του περιβάλλοντος, ιχθυοκαλλιέργειες, καθαρισμός των υδάτων, βιολογική διαχείριση των λυμάτων, κηπουρική, αποδόμηση των απορριμμάτων, εξάλειψη των δυσοσμιών, κομποστοποίηση, βιομηχανία, υγεία, νοικοκυριό, δομικά υλικά, ακόμα και στην υγεία και ομορφιά). Τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι άμεσα και θαυματουργά, το δε κόστος χαμηλότερο των άλλων αντίστοιχων προϊόντων.
Όταν έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, χημικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.
Με τη συνεχή εφαρμογή τους δε, δραστηριοποιούνται συνέχεια οι ουδέτεροι και επικρατούν πλήρως οι ωφέλιμοι, επειδή οι EM υποκινούν τα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Με τη χρήση τους, τα χημικά απολυμαντικά και πολλά από τα φάρμακα παύουν να είναι απαραίτητα. Ωστόσο οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί δεν είναι απολυμαντικό ούτε αντιβιοτικό. Επίσης, δεν αποτελεί ιατρικό προϊόν ούτε γενετικά τροποποιημένο, και δεν έχει παρενέργειες.
Όπου εφαρμόζονται, επιτελούνται μικρά θαύματα. Όλα αναζωογονούνται και γίνονται καινούργια, ακόμα και σκουριασμένα μέταλλα αποκτούν την αρχική τους λάμψη.
-Σε ακάθαρτους χώρους: σταματά η δυσοσμία.
-Στο έδαφος: αυξάνεται η παραγωγικότητα και περιορίζονται τα λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
-Στο νερό: γίνεται πεντακάθαρο.
-Στα ζώα: περιορίζονται οι μυρωδιές και οι αρρώστιες.
-Στην υγεία: ξανανιώνεις και ενισχύεις το αμυντικό σου σύστημα.
Η χρήση τους μπορεί να μειώσει το κόστος της λίπανσης και την εμφάνιση των ζιζανίων.

Ζεόλιθος
Ο Ζεόλιθος είναι ένα φυσικό προϊόν που δημιουργείται μέσα από φυσικές διαδικασίες εκατομμυρίων ετών. Το όνομά του προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ζέω=βράζω και λίθος=πέτρα, ενώ οι ιδιότητες και εφαρμογές του είναι τόσο σημαντικές, που πολλοί τον χαρακτηρίζουν μαγικό. Πρόκειται για ένα πορώδες ορυκτό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα και χάρη σ' αυτήν, μπορεί να φιλτράρει το νερό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.
Ο ζεόλιθος αυξάνει την αγροτική παραγωγή, μειώνει τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, παράγει υγιεινές τροφές και, κατά συνέπεια, προστατεύει το περιβάλλον.
Με την προσθήκη του στα γεωργικά εδάφη βελτιώνεται το ριζικό σύστημα των φυτών και αυξάνεται η παραγωγή κατά 29%-57% στο σιτάρι, 34% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 48%-66% στα σταφύλια, 45% στα ακτινίδια, 17% στο βαμβάκι, και 52% στην ντομάτα. Μάλιστα, στην ντομάτα βελτιώνονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κατά 4% στα διαλυτά στερεά, 26% στη βιταμίνη C και 46% στη πυκνότητα.
Ακόμη, με τη χρήση του ζεόλιθου μπορεί να μειωθεί η χρήση λιπασμάτων κατά 56%-100% και η χρήση ύδατος άρδευσης κατά 33%-67%, αποτρέπεται η έκπλυση επιβλαβών ουσιών από το χερσαίο στο υδάτινο περιβάλλον, μειώνεται ο ευτροφισμός των υδάτων και προστατεύεται η ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.
Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος λειτουργίας του στη γεωργία, όπου, όταν υπάρχουν προσβολές στα φυτά, με τον ψεκασμό προκύπτει μια μυκητολογική εντομοαπωθητική ωκτόνος δράση, ειδικά στα φύλλα. Αποξηραίνει το μελίτωμα και απορροφώντας την υγρασία από την επιφάνεια του φύλλου, αποξηραίνει και μουμιοποιεί τα αυγά, που δεν μπορούν πλέον να εκκολαφθούν. Το ίδιο συμβαίνει και στις αφίδες και γενικώς όταν δημιουργούνται μελιτώματα στον κορμό και στα φύλλα.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Διαβάστε αυτούσιο το άρθρο