e-mail
password
ΕΙΣΟΔΟΣ
Νέο μέλος     Υπενθύμιση password
το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
τι είναι οι Α.Μ. η Naturam προϊόντα άρθρα νέα

Η δράση των EM

Η δράση των EMΗ δράση των ΕΜ βασίζεται σε δύο σημαντικές αρχές:

Στην Αρχή της επικράτησης
Στην Αρχή της ζύμωσης

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ

Γενικά υπάρχουν τρία είδη μικροοργανισμών:

Oι αποσυνθετικοί / εκφυλιστικοί μικροοργανισμοί
Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί
Οι συνθετικοί / αναζωογονητικοί μικροοργανισμοί

Οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ) αποτελούνται μόνο από αναζωογονητικούς και εποικοδομητικούς μικροοργανισμούς οι οποίοι συμβάλλουν στην αναγέννηση. Οι Αποτελεσματικοί Μικροοργανισμοί έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν άμεσα και έμμεσα την αποσύνθεση και τη σήψη, να διατηρήσουν ζωηρό και υγιές το περιβάλλον και να δημιουργήσουν διάφορες ενεργές ουσίες.

Η μεγαλύτερη δύναμή τους βρίσκεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εκπέμπουν

αντιοξειδωτικά κύματα. Όχι μόνο παρεμποδίζουν τις βλαβερές επιδράσεις της οξείδωσης, αλλά αντιστρέφουν ακόμη και μια οξείδωση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και αποκαθιστούν την αρχική κατάσταση (αποκατάσταση της ύλης ).

Ο αποσυνθετικός ή αποδομητικός τύπος των μικροοργανισμών συμπεριφέρεται ακριβώς αντίθετα προς τον εποικοδομητικό. Αυτοί οι μικροοργανισμοί παράγουν άμεσα ή έμμεσα ουσίες οι οποίες ενεργοποιούν τα διάφορα είδη της οξείδωσης που δημιουργεί τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ουδέτεροι μικροοργανισμοί αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα και ακολουθούν την ομάδα η οποία επικρατεί. Όταν λοιπόν επικρατούν οι αποσυνθετικοί οργανισμοί, οι ουδέτεροι τους ακολουθούν και έτσι προκύπτει ένα κλίμα στο οποίο κυριαρχεί η αποσύνθεση και ο εκφυλισμός.

Όταν επικρατούν οι εποικοδομητικοί μικροοργανισμοί, οι ουδέτεροι ακολουθούν επίσης την ομάδα της πλειοψηφίας, στην προκειμένη περίπτωση τους εποικοδομητικούς μικροοργανισμούς, και έτσι προκύπτει ένα κλίμα στο οποίο επικρατεί η ανάπτυξη και η αναγέννηση.

Στη σημερινή γεωργία δημιουργείται , λόγω της υπερβολικής χρήσης τεχνικών λιπασμάτων, υγρής κοπριάς και χημικών φυτοφαρμάκων, ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι αποδομητικοί μικροοργανισμοί. Έτσι είναι δυνατόν να προκληθούν διάφορες ασθένειες.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ

Παντού υπάρχουν βακτηριακές διαδικασίες. Έτσι τα απορρίμματα διαλύονται και μετατρέπονται συνήθως και πάλι σε χρήσιμες ύλες. Αυτή η διαδικασία όμως είναι δυνατόν να λάβει χώρα μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ανάλογα με το ποιοι μικροοργανισμοί κυριαρχούν, ποια θρεπτική ουσία είναι διαθέσιμη, την θερμοκρασία κλπ. Από αυτούς τους παράγοντες εξαρτάται εάν θα υπάρξει αποσύνθεση ή ανασύνθεση.

Τα υλικά τα οποία παράγονται κατ' αυτήν τη διαδικασία είναι δυνατόν να διαφέρουν πολύ όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία. Ποια διαδικασία λαμβάνει χώρα είναι λοιπόν καθοριστική για το έδαφος και τα φυτά.

Μπορούμε να κάνουμε ένα διαχωρισμό μεταξύ των οξειδωτικών (αερόβιων) και των

ενζυματικών (αναερόβιων) διαδικασιών αποσύνθεσης.

Στις ενζυματικές διαδικασίες υπάρχει μία ακόμη διαφορά μεταξύ χρήσιμης ζύμωσης (ωρίμαση) και βλαβερής ζύμωσης (σήψη).

Πολλές από αυτές τις διαδικασίες είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν συγχρόνως.

Οξείδωση

Η οξείδωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποσυνθέτουν οργανικά μόρια αερόβιων μικροοργανισμών . Κατά τη διαδικασία αυτή προκύπτουν διαλυτές ανόργανες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να απορροφηθούν άμεσα από τα φυτά. Εκτός αυτών παράγεται διοξείδιο του άνθρακος (CO²) και πολλή θερμότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποικοδόμησης χάνεται πολλή ενέργεια.

Ζύμωση

Βλαβερή ζύμωση (σήψη)

Η σήψη είναι η διαδικασία κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί αποδομούν αναερόβια πρωτεΐνες, οπότε προκύπτουν δύσοσμα και ημιαποσυντιθεμένα προϊόντα, τα οποία συνήθως είναι δηλητηριώδη για τα φυτά και τα ζώα (αμμωνία, ιντόλ, σκατόλ, μερκαπτάν, υδρόθειο, μεθάνιο).

Επιπλέον αυτά τα προϊόντα μετατρέπονται σε άλλες βλαβερές ουσίες και σχετικά αδιάλυτες ανόργανες ουσίες.

Όταν όμως σε αυτήν τη διαδικασία είναι παρόντες φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί, είναι δυνατόν αυτά υπό αναερόβιους καταστάσεις να χρησιμοποιήσουν τα παραχθέντα προϊόντα σήψης για να παραγάγουν πολύτιμες ουσίες.

Η διαδικασία της σήψης είναι δυνατόν να μετατραπεί σε διαδικασία ωρίμανσης.

Χρήσιμη ζύμωση (ωρίμαση) Η ωρίμαση είναι μια αναερόβια διαδικασία κατά την οποία ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι σε θέση να αποσυνθέτουν σύνθετα οργανικά μόρια σε απλές οργανικές και ανόργανες ουσίες, οι οποίες είναι δυνατόν να απορροφηθούν άμεσα από τα φυτά. Συγχρόνως παράγονται διά των μικροοργανισμών προϊόντα ανταλλαγής της ύλης, όπως φυσικά αντιβιοτικά, ορμόνες, βιταμίνες, ένζυμα, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ. τα οποία είναι δυνατόν επίσης να απορροφηθούν από τα φυτά.

Αυτά τα προϊόντα μπορούν να διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών και να αυξήσουν τη φυσική αντίσταση των φυτών και των ζώων, αναστέλλοντας έτσι τις ασθένειες.

Τα αντιοξειδωτικά φροντίζουν ώστε να παρουσιάζεται λιγότερη οξείδωση με την ενεργοποίηση της διαδικασίας της ζύμωσης. Αυτή η ζύμωση παράγει μόνο μικρή ενέργεια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι παραμένει περισσότερη ενέργεια στο προϊόν. Μια παρόμοια διαδικασία ωρίμασης παρουσιάζεται κατά την παρασκευή τουρσιών λάχανου. Το ωμό λάχανο έχει μικρότερη θρεπτική αξία από το ώριμο λάχανο τουρσί.

 

 


αρχική  |  τι είναι οι Α.Μ.  |  η Naturam